Przeznaczenie: Biurowiec

Lokalizacja: Częstochowa - Śródmieście

Rok: 2017

Status: Zrealizowany

Powierzchnia użytkowa: 995 m2

Wielkość działki: 1316 m2

Nr referencyjny: 147

Kiedy Inwestor stawia przed architektem zadanie zaprojektowania budynku na bardzo nieregularnej działce, musi on uruchomić całe pokłady swojej wiedzy i kreatywności. Tak było i tym razem. Znajdująca się u zbiegu ulic Kiedrzyńskiej i Kawiej w Częstochowie działka nie posiada ani jednego kąta prostego. Ze względu na usługowo-handlowy charakter budynku, autorzy projektu - architekci pracowni ANTA - postawili sobie za cel maksymalne wykorzystanie dostępnej powierzchni. 

Powstała bryła nie tylko podporządkowuje się warunkom zabudowy, ale również gwarantuje funkcjonalność budynku. Nowoczesna forma koresponduje z industrialnym charakterem dzielnicy, w której inwestycja się znajduje.

 

Usytuowane na obrzeżach i w najostrzejszym narożniku budynku tarasy o ażurowej konstrukcji ścian, podobnie jak podcienia okalające wejście od strony parkingu oraz kolorystyka elewacji, nadają całości lekkość stwarzając wrażenie unoszenia się budynku nad ziemią.

logo.png