Przeznacznie: Biurowiec klasy A

Lokalizacja: Częstochowa - Śródmieście

Rok: 2016

Status: Zrealizowany

Powierzchnia użytkowa: 3164 m2

Wielkość działki: 897 m2

Nr referencyjny: 142

Nominowany do Nagrody Roku SARP, edycja 2019

Biurowiec międzynarodowej firmy motoryzacyjnej spod kreski Anta Architekci

Budynek biurowy zlokalizowany w Częstochowie u zbiegu ul. Racławickiej oraz ul. Żwirki i Wigury. Ma pięć kondygnacji nadziemnych i podziemną o funkcji garażu. Budynek w technologii płyta-słup, biura typu „open space” z możliwością dowolnego kształtowania. 

Obiekt zlokalizowany w ścisłym centrum miasta, w zabudowie śródmiejskiej. Forma uzupełniająca zwartą istniejącą zabudowę, zamyka narożnik ulic. Rzut budynku wynika z chęci maksymalnego wykorzystania atrakcyjnej działki w centrum miasta skorelowanej z analizą zacieniania i nasłonecznienia, które były tutaj głównym elementem ograniczającym. Zwłaszcza elewacja południowa o mocno "połamanej" powierzchni poszczególnych kondygnacji biegnie zgodnie z linią słońca w stosunku do budynku znajdującego się na działce od wschodu. 

Jednakże linijka słońca i spełnienie warunku to nie wszystko - biorąc pod uwagę samo funkcjonowanie mieszkańców i użytkowników obu obiektów. Toteż postanowiliśmy zrobić budynek transparentny wręcz prześwitujący. Dzięki temu po południu, kiedy biura są puste a mieszkania się zapełniają, zachodnie słońce przeszywa budynek powodując pewnego rodzaju ekran dla sąsiadujących balkonów - mówi Daniel Cieślik, główny architekt pracowni Anta.

Minimalistyczna architektura polega tutaj na zabawie geometrią bryły o dobrze dobranych proporcjach. Główne wejście do budynku zlokalizowane w środkowej części dłuższego boku podkreślone zostało poprzez zastosowanie ukośnej białej belki, która naprowadza wzrok na wejście.

Parter pokryty okładziną nawiązującą do sąsiednich budynków. Piętra w kontrastującym kolorze sprawiają wrażenie lewitujących nad wtapiającym się w otoczenie parterem. 

Budynek stanowi dobry przykład realizacji maksymy „Less is more”, który wprowadza w klimat wielkomiejskiego stylu, wręcz wytworności, a jednocześnie nie przytłacza swoją skalą.