Przeznacznie: Biurowiec

Lokalizacja: Częstochowa - Śródmieście

Rok: 2016

Status: Zrealizowany

Powierzchnia użytkowa: 2531m2

Wielkość działki: 1054 m2

Nr referencyjny: 110

Nominowany do Nagrody Roku SARP, edycja 2019

Przegląda się w nim historia. Budynek usługowo-handlowy w centrum Częstochowy z atrakcyjną, lustrzaną elewacją.

Aleje NMP to najbardziej reprezentacyjna ulica miasta, ulica którą każdego roku tysiące pielgrzymów zmierza na Jasną Górę. Przy ulicy Piłsudskiego zlokalizowany jest dworzec kolejowy Częstochowa. Budynek stanął więc w bardzo ruchliwym miejscu. 

Obiekt zlokalizowany jest w ścisłym centrum miasta, w zabudowie śródmiejskiej. Dodatkowo należało uwzględnić wytyczne konserwatorskie – obiekt leży w granicach obszaru chronionego zabytkowego układu urbanistycznego

Powstała bryła ma trzy kondygnacje nadziemne i jedną podziemną o funkcji garażu. Łączna powierzchnia użytkowa to 1869,67 m2 + kondygnacja -1: 685,00 m2. Budynek w technologii płyta-słup, biura typu „open space” z możliwością dowolnego kształtowania.

Forma uzupełniająca istniejącą zabudowę, zamyka narożnik ulic. Rzut budynku wynika z chęci maksymalnego wykorzystania atrakcyjnej działki w centrum miasta, jest wypadkową minimalnej odległość od torów kolejowych z jednej strony i maksymalnego przysunięcia się do ruchliwego narożnika. Minimalistyczna architektura polega tutaj na zabawie geometrią na elewacji. Ciemny kolor budynku podkreśla jego nowoczesny charakter. 

Projektując elewację chcieliśmy podkreślić historyczny charakter zabudowy Alei, szczególnie „Dom Frankego” zlokalizowany po przeciwnej stronie Alei. Stąd zastosowanie na elewacji ciemnych lustrzanych paneli szklanych, które ładnie odbijają otoczenie - mówi Daniel Cieślik, główny architekt pracowni Anta.